Binnentuin - Ingooigem (MV) - Zicht van aan het huis

Binnentuin – Ingooigem (MV)

De Grieken en Romeinen noemden het een peristilium, wij een binnentuin, maar zij hebben de eer om uitvinder te zijn van dit vernuft stukje groene rust. Terwijl een peristilium omringd was door de woning en als centrale, koele plaats diende, is een binnentuin in onze cultuur gewijzigd naar een tuin omzoomd deels door het huis en deels door tuinmuren of gemeenschappelijke muren.

Heb je een huis in een U-vorm of in een vierhoek met binnenin een open ruimte? Dan is een binnentuin een echte meerwaarde. Elk woonvertrek dat uitkomt op de binnentuin geniet van een mooi, groen zicht op en directe toegang tot de binnentuin. De binnentuin kan ook dienen om koelte te creëren tijdens warme dagen. Bomen en heesters bieden schaduw en frisse, koele lucht en helpen het binnenklimaat op peil te houden.

Bij deze binnentuin werd er gekozen voor een open karakter met afscherming van de buren door leibomen bij de gemeenachappelijke muur. Deze leibomen lopen ook dwars door de tuin om de tuin enerzijds te verkleinen tot een gezellige tuinkamer en als afscheiding van het ambactelijk gedeelte achteraan. Elke ruimte (badkamer, living en keuken) kijken uit op deze binnentuin. De slaapkamers bevinden zich op het eerste verdiep en kunnen de tuin vanuit perspectief bewonderen.

Er is een groot terras en pad (rondgang) in keramische tegels, een grasperk met vakken in lavendel aan het terras. Dicht bij de badkamer is een houten terras met jacuzzi en ligzetels in een kleine tuinkamer omzoomd met haag en wand (trespa) als kleine relax-oase waar er in intiem kader kan worden ontspannen. Het pad zorgt voor een gestuurde rondgang en vermijdt diagonale doorsteek door de tuin. Het centrale pad loopt langs de border van leibomen (beuk) en hortensia’s. Het tuinhuis is decentraal geplaatst in de linkerachterhoek en vooral gebruikt als opbergplaats voor tuinmeubilair en -materiaal.

Add Your Comments