Een tuin is een verrassend groen plekje in een bruisende stad waar je jaren plezier aan hebt. Het brengt rust en een gevoel van vrijheid. De tuin laadt je op, geeft je inspiratie en laat je genieten van de natuur. Je kan er rustige momenten beleven, maar ook de gezelligheid samen met vrienden en familie. Een tuin heeft je heel wat te bieden… maar ook kopzorgen.

Een tuinarchitect helpt je droom te verwezenlijken en vermijdt de eventuele kopzorgen. Enkele goede redenen om beroep te doen op een tuinarchitect:

Een goed ontwerp

De mooiste tuinen zijn tijdloos en brengen evenwicht rondom je huis. Vandaag zijn er kinderen, overmorgen niet. Een goed ontworpen tuin is flexibel om mee te groeien met deze behoeftes en houdt rekening met veiligheid en de toekomst. Heb je dieren, dan is ruimte voor dieren een meerwaarde. De ene persoon vindt rust in tuinonderhoud, de andere heeft liever een onderhoudsvriendelijke tuin. Een tuinarchitect helpt je wensen en behoeftes om te zetten in een ontwerp. Een ontwerp dat rekening houdt met de stijl van je huis, dat flexibel meegroeit met je noden, veilig is voor mens en dier en één geheel vormt. De tuin wordt een verlengstuk van je leefgedeelte in huis en weerspiegelt je persoonlijkheid. Een tuinarchitect houdt ook rekening met je budget en kan een gefaseerde uitvoering voorstellen.

Plantenkennis

Elke tuin heeft zijn eigen karakter. Planten en bomen hebben een hekel aan bepaalde grondsoorten of een teveel of te weinig aan licht. Bepaalde planten en heesters groeien sterk in de breedte en niet in de hoogte. De ene boom wordt 5 meter hoog, de andere wel tot 30 meter. De tuinarchitect heeft deze kennis ter beschikking en stelt de juiste planten, heesters en bomen voor, passend in het ontwerp. Er wordt rekening gehouden met de gevoeligheid voor ziektes en verschillende cultivars.

Meer dan een ontwerp

De tuinarchitect levert meer dan een ontwerp. Een beplantingsplan is een oplijsting van elk plantengoed, de hoeveelheid, tussenafstand en de plaats waar deze komt. Dit plan helpt tijdens de aanleg en zorgt ervoor dat elke plant de ruimte krijgt die het verdient. Een onderhoudsplan geeft informatie over elke plant, heester en boom wanneer deze moet worden gesnoeid en gevoed. Technische details worden uitgewerkt, wanneer nodig, en zijn de instructies voor de tuinaannemer. Een tuinarchitect kan ook bijstaan met advies over ziektes en ziekteherkenning, voeding, prijzen en leveren van planten, struiken en bomen.

Technische kennis

Er bestaan wettelijke kaders die bepalen wat er precies in een tuin mag gebeuren, net zoals voor het (ver)bouwen van een huis. Een tuinarchitect houdt rekening met de regels van de Ruimtelijke Ordening en Vlaamse Codex, alsook gewestplannen, RUP’s, verordeningen, verkavelingsvergunning, BPA’s en veldwetboek. Dit wordt voor elk project nagevraagd zodat er geen overtredingen gebeuren. Naast planten- en materialenkennis let een tuinarchitect ook op afwatering, zichtlijnen, verlichting, overgang naar de nabije omgeving, de stijl van het huis, moeilijke vormen en hoogteverschillen. Hij beheerst meerdere ontwerpstijlen en volgt de laatste trends in materialen.

Extra diensten

Na het ontwerp kan de tuinarchitect ook advies geven over: (duurzame) materialen, prijzen, aankleding, leveranciers en aannemers, het opvolgen van de tuinaanleg, tuinonderhoud, voeding en ziektebestrijding, de controle van een levering plantengoed, … Kortom, de tuinarchitect staat steeds klaar, ook na het opleveren van een ontwerp.

Meerwaarde van je vastgoed

Een mooie aangelegde en onderhouden tuin zorgt voor een eerste indruk en een opwaardering van je huis. Uit onderzoek bleek dat je vastgoed met 10 tot 25% stijgt, terwijl een slecht ontworpen tuin de waarde negatief kan beïnvloeden. De tuin is een kleine investering met een directe meerwaarde van je vastgoed. Voor een keuken wordt er al snel 15 000€ uitgegeven, voor een tuin mag dit 10% of meer zijn van de waarde van je huis. Iets wat je snel hebt terugverdiend door de waardestijging van je vastgoed! Een tuinarchitect kan je informeren over het mogelijk budget inclusief aanleg (richtprijs 100€/m²) en het ontwerp en de keuzes bijsturen volgens uw budget.

Beter voor de natuur

Een goed ontworpen tuin draagt bij tot de biodiversiteit van je omgeving: vogels, vlinders, zoogdieren zoals egels, amfibieën en insecten. Het zorgt ook voor een betere warmte- en waterhuishouding, luchtkwaliteit en gezonde fysische en psychische leefomgeving. De warmte wordt beter geregeld door warmteabsorptie van de vegetatie waardoor een betere klimaatregeling ontstaat. Huizen warmen minder snel op en de tuin minder oververhit. Iets om over na te denken…