Ecologisch - Mission Statement

LIV Green is tuinontwerpbureau die tuinen op maat ontwerpt voor vrouwen die bewust zijn van hun gezondheid en met een rijk sociaal leven zodat ze hun geluk kunnen delen met hun kinderen, familie en vrienden of ontspannen in een gezonde omgeving.

LIV Green onderscheidt zich van andere tuinarchitecten door ecologie in het ontwerp te verwerken en ecologisch tuinonderhoud met een visie. Wij denken vandaag aan morgen en nemen onze verantwoordelijkheid zodat ook morgen onze kinderen kunnen genieten van een rijke fauna en flora in eigen buurt. Ecologisch advies krijgt u er gratis bij reeds tijdens het ontwerpen van uw tuin en nadien voor het onderhoud. Wij streven hiermee vandaag naar een ecologisch en groenere leefomgeving in de stad en daarbuiten.

Ecologisch tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud

Voor de aanleg is een grondanalyse een snelle manier om exact te weten wat de grond nog nodig heeft om jarenlang de beplanting te ondersteunen. Meststoffen (vooral chemische) werken vooral op symptomen en zijn kortstondige behandelingen, maar nemen niet de oorzaak weg. Voor de aanleg werken aan de kwaliteit van de ondergrond vermijdt later problemen bij de beplanting. Samengestelde meststoffen brengen ook voedingsstoffen aan die reeds voldoende aanwezig zijn in de grond en overdaad schaadt nog steeds. Dus, een grondonderzoek vertelt precies wat wel nodig is.
Voor het verdere ecologisch tuinonderhoud van de tuin zijn wel meststoffen nodig, maar hier kiest LIV Green voor producten die ecologisch en biologisch zijn en dus veilig voor natuur, mens en dier.
Voor het bestrijden van insectenplagen kunnen nuttige insecten worden ingezet waardoor insecticiden worden vermeden en andere insecten of dieren niet mee worden vergiftigd.

Gekozen materialen zoals FSC-hout, regionale grondstoffen en leveranciers hebben allen een positieve bijdrage op onze natuur.

Onze machines en voertuigen hebben ook een impact op ons milieu. Daarom streven wij er naar om ons machinepark en wagenpark geleidelijk om te schakelen naar versies met minder milieu-impact. Wanneer een toestel op de markt voldoende betrouwbaar is en autonomie heeft, dan schaffen wij een elektrisch versie op batterijen aan zodat ecologisch tuinonderhoud ook helemaal ecologisch wordt. De voordelen zijn groot: geen uitstoot van benzine, minder luid, minder onderhoud en langere levensduur. Volg met ons mee hoe ver wij reeds staan en als u een tip heeft, laat die gerust weten!

Overzicht uitrusting ecologische tuinonderhoud

Overzicht van de uitrusting reeds in gebruik en perspectief voor ecologisch tuinonderhoud

In het ontwerp wordt reeds aandacht besteed aan de plantenkeuze. Planten kiezen die minder gevoelig zijn aan ziektes en goed gedijen in de grondsoort van uw tuin zorgt zo al voor minder nood aan ziektebestrijding en aanvullende voeding. Streekeigen beplanting is beter bestand en draagt bij tot de biodiversiteit van de lokale fauna en flora: vogels, vlinders, zoogdieren zoals egels, amfibieën en insecten hebben baat bij voldoende beschutting en overwinteringsplaatsen. Bijen hebben het zwaar te verduren. Elke bron van nectar kunnen ze gebruiken. Bij-aantrekkelijke planten halen hen naar jouw tuin, zonder dat ze je lastig vallen op terras, en helpen de bevruchting in de omgeving.
Beplanting zorgt ook voor een betere warmte- en waterhuishouding, luchtkwaliteit en gezonde fysische en psychische leefomgeving. De warmte wordt beter geregeld door warmteabsorptie van de vegetatie waardoor een betere klimaatregeling ontstaat. Huizen warmen minder snel op en de tuin minder oververhit. Ook dit is ecologisch ontwerpen en bijdragen tot de natuur… zeker in verstedelijkte gebieden.

Bewustwording

LIV Green helpt ook mee aan de bewustwording van mensen dat ecologisch tuinonderhoud en een ecologische tuin slechts een kleine inspanning vraagt. Iedereen kan bijdragen: een dakterras, een stadstuin of een grote tuin kan de natuur ondersteunen. Daarom bloggen we met posts die spreken over ecologisch onderhoud, ecologische producten en nieuwe trends. Hierbij hopen we op lange termijn mensen te stimuleren om kleine gedragswijzigingen door te voeren. Zelf stellen we ons als voorbeeld door de juiste producten te gebruiken, het ontwerp aan te passen en elke dag zoeken we naar extra inspanningen die perfect te combineren zijn in het dagelijks leven zoals herbruiken van regenwater, voertuigen met een lage co²-uitstoot, elektrisch aangedreven machines, … elke dag een stapje dichter met betaalbare alternatieven zonder in te boeten aan levensstijl. Zelf voortonen is de klant overtuigen.

Wij steunen non-profit organisaties die zich inzetten voor natuurbehoud en onderzoek naar kanker zoals WWF en kankerfondsen. “Adopteer je een dolfijn?”, vroeg een jonge WWF-lid, en dat hebben we met veel plezier gedaan!