Zelfpluktuin

Een eigen moestuin is weer in en het bewustzijn rond gezond gekweekte groenten en fruit drijft de mensen tot een eigen stukje moestuin. Maar niet iedereen heeft daarvoor ruimte en de wachtlijsten voor een volkstuintje zijn lang. Er is een alternatief, een trend die al enkele jaren bestaat maar nog niet zo gekend is: de zelfpluktuin.

Kleine groente- en fruitboeren reserveren een deel van hun landbouwgrond als zelfpluktuin. Het kweken gebeurt met de grootste zorg, ecologisch en biologisch, en staat zo dichter bij de wensen van de kopers. In België zijn er al enkele actief, maar hoe werkt dit nu precies?

Particulieren kunnen met een eigen emmer of doos (herbruikbaar en dus ecologisch) of met een emmer of doos verkregen op het teeltbedrijf rondlopen in de zelfpluktuin. Het fruit, de groenten, kruiden en soms bloemen zijn gemarkeerd met de prijs en of deze rijp zijn voor de pluk. Je plukt zelf wat je goed vindt of nodig hebt. Twijfel je of iets lekker is? Proef dan gerust. Op het einde van het plukken wordt je oogst gewogen en afgerekend.

Je weet perfect waar je groenten en fruit vandaan komen en hoe de teelt gebeurt. Je leeft seizoensgebonden en de prijs is voordelig! Kinderen vinden het leuk en de ecologische voetafdruk miniem.

Waarom niet zelf een zelfpluktuin voor vrienden organiseren? Zo kan je het plezier van tuinieren delen en het teveel aan groenten gaat niet verloren.

Heb je echt niet de tijd om aan zelfpluk te doen? Bekijk dan even de opties voor een groenteabonnement.

Enkele adressen in West-Vlaanderen:

  • ’t Goed ter Heule – Dronckaertstraat 665 – 8930 Lauwe, bij familie Dewitte-Van Parys
  • PurFruit – Neerhoek 7 – 8720 Oeselgem, bij familie Van Parijs – Deweirdt
  • De Bezegaard – Volderstraat 51 – 8720 Wakken (verkoop Baliekouter)

Andere regio’s: bioweek/foodmood

Foto’s van Food Mood en O-bio (De Bezegaard)