Tuilerie Parijs - Gebouw en bloembed

Parijs, een stad vol groene verrassingen

Parijs, een bruisende stad van romantiek, lekker eten, mooie gebouwen maar ook groene verrassingen. Heb je Parijs nog nooit bezocht? Zeker niet twijfelen! Er is voor elk wat wils…

Parijs is een stad met een rijk verleden tot ver in de tijd terug. Wij kennen Parijs vooral hoe het zich in de 16de tot de 19de eeuw heeft ontwikkeld. In die periode werden de groteske gebouwen en grote parken gebouwd. De basis voor de parken en tuinen van nu werd toen gelegd en hebben gezorgd voor de leefbaarheid in Parijs vandaag. Wat had men toen inzicht in mooie ontwerpen met zichtassen, verhoudingen en oog voor detail!

Er was in juni een tentoonstelling van Jardins, jardin met als thema “Leefbaarheid in de stad”, een wedstrijd en expositie rond innovatie, tuinen, terrassen en balkons, maar ook een koopbeurs van tuinmateriaal. Verrassende kippenhokken, groentekweekoplossingen en verticaal groen. Deze beurs van landschaps- en tuinarchitecten en designers vond plaats in de Jardins des Tuileries nabij het Louvre en ter hoogte van Musée de l’Orangerie. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Een beetje verder, maar niet zo ver van de Notre Dame ligt een mooi stadspark, Jardins du Luxembourg, met een mooi langgerekte centrale as en kasteel. Aan de zijkanten twee kleine beboste parken en mooi geschoren leilindes. Maar liefst 21ha groot met een imkerschool en grote achthoekige vijver en rondom het park beelden van ooit belangrijke vrouwen in Frankrijk. Het is er leuk vertoeven op een zonnige dag samen met jonge gezinnen, studenten en seniors. Iedereen vindt er zijn rust.

Hou je meer van ecologie en ontdek je graag vergeten planten? Dan is de botanische tuin Jardin des plantes een aanrader. Maar liefst 10 000 plantensoorten en een dierentuin zijn er te bewonderen. Deze 28ha grote tuin -opgericht door Louis XIII- herbergt een schat aan medische en toxische planten, oude plantensoorten die ongerept uitgroeien als studie, oude bomen, serres en thematuinen. Elke liefhebber haalt hier zijn hart op, terwijl anderen genieten in het park van de groene omgeving of er komen om te lopen of een boek te lezen.

Niet zo ver van het stadhuis en midden in een bruisende omgeving zit een prachtig, historisch plein verborgen. Place des Vosges heeft een belangrijke geschiedenis, maar vooral een zeer rustgevende symmetrische vorm omzoomd door symmetrische huizen. Het ligt dicht bij de Opéra Bastille en als je wat geluk hebt kan je in het park genieten onder de leilindes in de schaduw van prachtige klassieke muziek gespeeld onder de Arcades. Prachtige akoestiek en meestal gespeeld door een ensemble bestaande uit violen en cello’s met klassieke stukken als Air van Bach. Dit mag je zeker niet missen! En als je nog een honger moet stillen, laat je dan verrassen door de heerlijke omeletten in Café l’Arsenal.

Parijs heeft meer te bieden dan wat de standaard toerist bezoekt. Als tuin- of natuurliefhebber is er veel te ontdekken. Een leuk weetje: in elk park zijn er niet alleen banken maar ook gratis stoelen beschikbaar die je kan meenemen naar jouw plekje! En wil je als een echte Parisien genieten? Er is altijd wel een terras in het park waar je een petit café (espresse) of capuccino kunt nuttigen… de ganse namiddag lang.

Wat staat er nog op ons lijstje? Bois de boulogne, de tuinen van Versailles, la promenade plantée (oude spoorweg omgevormd tot wandelpark), parc de la Villette en bois de Vincennes.

Wat is jullie ervaring of tips? Wij horen het graag!