Tuinontwerp Ieper - Stadstuin

Mijn stadstuin, groter dan je denkt!

Het woord stadstuin doet onmiddellijk iets kleins vermoeden in een stedelijke omgeving, maar het kan grootser zijn dan je denk! Hoe? Met enkele trucs die je tuin groter doen lijken én die je zelf kunt toepassen!

Do it yourself (DIY), een nieuwe trend voor de handigen onder ons en daar helpen wij graag een handje aan mee met enkele tips in onze blog-pagina’s. Deze keer geven we enkele tips om jouw stadstuin om te toveren in een ruime, knusse of trendy tuin midden in het stad. Als dat geen verrassing oplevert bij je vrienden, dan hebben ze hun ogen niet open gedaan!

Hoe kan je je stadstuin nu groter doen lijken? Een paar trucjes helpen om overdag de tuin groter te laten aanzien en andere trucjes om dit bij donker te laten doen. Je kan beide combineren, maar let wel: overdaad schaadt nog steeds!

Overdag

De trucs overdag spelen met optisch bedrog. Zo kan je net voor de ommuring een smalle groenbuffer aanleggen van beplanting waar je nog door kan kijken (dus hagen niet). Achter deze beplanting breng je tegen de ommuring spiegels aan. De beplanting lijkt hierdoor dubbel zo dik en twee spiegels rechtover elkaar zorgen voor een dubbel effect! Zorg wel voor spiegels die geschikt zijn voor het buiten leven.

In de groenzone langs je ommuring kan je onderbreking maken door een kleine zitblok in hout met leuke kussens op. Zo heb je plots meer zitruimte als er bezoek is en op onverwachte plaatsjes. Je tuin blijft groen en de zitblok kan je ook gebruiken als opbergruimte.

Gebruik groen dat mooi dicht groeit, maar niet te breed wordt zoals klimplanten. Er bestaat heus meer dan klimop! Denk even aan clematis met zijn mooie bloemen, wingerd en wisteria (blauwregen). Laat het groen ook even kort in een L-vorm in de tuin naar binnen komen, dat breekt snel het vlakke gevoel. Potplanten zorgen ook voor een leuke afwisseling. Wil je helemaal verrassend doen? Plant fruitdragende planten zoals aardbei of leibomen van fruitbomen.
Een boom achter heesters of haag zorgt voor diepte en een losstaande half doorzichtige boom zoals een olijfboom laat de tuin groter lijken.

Zorg voor een hoogteverschil in je tuin, of in het begin of helemaal achteraan. Je kan hiervoor werken met een houtconstructie als zonneterras met daarnaast een lange, smalle waterpartij. Een waterpartij werd door de Egyptenaren ook gebruikt voor zijn spiegelend effect en rust. Of je kan in de diepte werken door een verzonken zithoek met vuurhaard. Planten kan je ook in verhoogde bloembakken zetten. Weer een breking in de tuin en een goede werkhoogte tijdens het onderhoud.

Creëer vooral diepte door een op het einde een valse deur of poort toe te voegen, een pad naar nergens en planten met lichtere kleuren achteraan te gebruiken. Een pad of deur doet vermoeden dat er nog iets komt, dat er nog geen einde is, alhoewel het in werkelijkheid wel stopt. Je kan ook op de muur een deur of raam schilderen met een spiegel er in, dan lijkt het alsof er een tweede stuk achter de tuin is.

Bij donker

Bij donker en de juiste belichting krijgt je tuin een heel andere dimensie dan overdag. Door de juiste accenten in de tuin te belichten verruimt de kleine tuin. Verlicht ’s avonds enkele bomen met een grondspot of spot op statief en plaats verlichting achter de heesters zodat deze zachtjes worden uitgelicht. Wees creatief met subtiele uitlichting, maar wees niet overdadig! Het spel tussen licht en donker zorgen er net voor dat de kleine tuin plots groter wordt: de magie van de nacht!

Natuurlijk moeten we zorgen dat het veilig blijft. Zorg dus voor verlichting waar je wil zitten. Dit kan met randverlichting net boven de grond aan de rand, of een verlichte tafel zoals je in lounge bars vindt. Het pad er naartoe kan je ook verlichten met grondverlichting. Plaats een lichtje op geruime afstand van elkaar wat het subtieler maakt of doe het net aan de opstaprand van een verhoogd terras of trap. Net voldoende maakt de kleine tuin zachter bij nacht.

Raad

Heb je ondertussen zelf enkele sprankelende ideeën gekregen, maar krijg je er geen samenhangend geheel in het ontwerp? Kom dan gewoon bij ons langs voor een ontwerp dat binnen uw budget past en samen komen we tot een mooi resultaat!