Grondboring bodemanalyse

Los tuinproblemen op met een bodemanalyse

Een klant kwam bij ons aankloppen om hulp te krijgen voor zijn gazonproblemen. Het gras heeft last van mos, onkruid en dorre plekken. Bruine, dorre plekken kunnen wijzen op een tekort aan voedingsstoffen of op engerlingen die de wortels aantasten. Als onkruid en mos de bovenhand halen is dit omdat het gras niet sterk genoeg is om deze te onderdrukken.

Hoe pakken we dit aan? Bodemanalyse!

Klassiek grijpen mensen naar pesticiden om mos en onkruid te bestrijden. Pesticiden doden wel even het mos en onkruid, maar ook het gras wordt er verder door verzwakt. Opnieuw halen mos en onkruid gemakkelijk de bovenhand.

Meststoffen dan de juiste oplossing? Ja en neen. Er zijn minerale meststoffen en organische meststoffen. Minerale meststoffen zijn chemisch bereid en ook bekend als kunstmeststoffen. Organische meststoffen hebben een natuurlijke, plantaardige of dierlijke oorsprong. Kunstmeststoffen werken snel, maar ook te hard voor de planten. Ze hebben hun nut om snel resultaat te hebben en snel ondersteuning te geven, maar op lange termijn lossen ze het probleem niet op. Organische meststoffen werken langdurig en lossen de problemen op lange termijn op.

Goed. Ik gebruik dus organische meststoffen en het probleem is opgelost? Dat kan. Alleen loop je het risico bij samengestelde meststoffen dat je een voedingsstof dat reeds voldoende aanwezig is nog extra toevoegt. Ook dat kan problemen geven. Een juiste keuze van meststoffen kan je maken door het analyserapport die je krijgt na een bodemanalyse.

Bodemanalyse, wat is dat?

Eerst maken we voldoende stalen van het gazon door grondboringen (zie foto). Via een patroon en voldoende boringen hebben we een goed gemiddelde. Die aarde sturen we op naar de Bodemkundige Dienst van België (BDB). Zij analyseren de stalen en stellen een verslag op. Binnen de week kennen we het resultaat en kunnen we gericht bijmesten. Zo helpen we deze klant heel gericht en voor minder kosten aan onnodige meststoffen.

Resultaat bodemanalyse

Resultaat bodemanalyse

Meer informatie: bodemanalyse, insecten tegen insecten en ecologsich tuinonderhoud