Kat sluipend in de tuin

Katten uit de tuin houden – hoe?

Kat sluipend in de tuinWe krijgen af en toe eens de vraag hoe je (wilde) vreemde katten uit de tuin kunt houden. De ongemakken zijn gekend: uitwerpselen, sproeien, urine of overhoop gehaalde tuin. Niet leuk, maar wat doe je er aan?

[seperator title=”De kat beter begrijpen” size=”h4″]Katten uit de tuin houden kan met enkele goede tips. Om het probleem op te lossen is het handig om eerst de kat beter te begrijpen. Zelf kweek ik al 12 jaar Perzische raskatten (Point Valley) en ken het gedrag van de kat bijzonder goed. Er zijn middeltjes die wij toepassen om de kat bepaald gedrag aan of af te leren:

 • javel of bleekwater (chloor) trekt een kat aan en voegen we toe aan de kattenbak om de kat indien nodig te leren op de kattenbak te gaan
 • aan azijn en ammoniak stoort een kat zich en gebruiken we wanneer een kat op de grond zijn behoeftes doet waar het niet mag
 • een kat zijn gedrag corrigeren door het aan de nekvel even vast te grijpen. Dat is wat de moeder ook doet tijdens de opvoeding.
 • een kat houdt niet van nat zijn en gedrag kan worden bijgestuurd door met een plantenspuit water te spuiten
 • een kat zal de uitwerpselen niet meer dekken wanneer het kattenzand vuil is
 • de geur van de uitwerpselen kan sterk zijn en is grotendeels bepaald door de voeding. Kattenkorrels worden zo ontwikkeld om de geur te minimaliseren, alsook het kattenzand wordt aangepast zodat uitwerpselen snel gedroogd worden. Natte voeding heeft een negatieve impact
 • de kans is groot bij een kater die sproeit voor hij is gecastreerd dat hij blijft sproeien na zijn castratie. Het castreren is niet de rem op het sproeien, het zit in zijn genen. Sommige katers doen het wel, anderen niet. Hun omgeving kan wel aanzetten tot dit gedrag wanneer ze vaak hun territorium moeten verdedigen.
 • Een kat doet geen behoeftes waar zijn eten staat

[seperator title=”Wat kunnen we doen?” size=”h4″]De beste middeltjes zijn middeltjes die inspelen op het natuurlijk gedrag van katten. Niet elke oplossing op de markt is doeltreffend of aanvaardbaar. Denk maar aan prikkeldraad, schrikdraad (elektriciteit), spijkers, vergif, … dit kan de kat (maar ook andere dieren) kwetsen en dat willen we natuurlijk niet. We willen ze alleen niet in onze tuin. Ultrasone kattenverjagers kwellen niet alleen katten, maar ook honden, kinderen en andere dieren met gehoorschade tot gevolg.

Een keer dat een kat de tuin niet meer aantrekkelijk vindt, dan laat ze deze ook links liggen. Controleer vooral of je door eigen gedrag de kat niet aantrekt zoals schoonmaken met chloorhoudende producten of hen lokt door eten geven, vuilnisresten, … Een vijver met vissen of een volière trekt aan. Die moeten niet weg natuurlijk, maar het gedrag van de kat kan worden bijgestuurd.

Een eigen kat hebben lost veelal het probleem op. Deze kat verdedigt zijn territorium. Niet iedereen wil een kat houden en een raskat komt niet buiten. Als je wel een kat hebt of wil houden en die buiten mag, zorg er dan voor dat deze gesteriliseerd of gecastreerd is en dat deze is voorzien van een chip! Een overlast aan wilde katten is veroorzaakt door de mensen zelf: niet gesteriliseerde of gecastreerde katten zorgen zelf voor nakomelingen en dat gaat snel! De mens moet in de eerste plaats ook zijn verantwoordelijkheid nemen!

Je kan op twee manieren met het probleem omgaan: of er alles aan doen om de kat buiten te houden, of een plaats toewijzen waar ze wel mogen vertoeven zonder te storen. Het laatste kan door een heel aantrekkelijk plaatsje te maken voor de katten. Het eerste kan een werk zijn van lange adem.

[seperator title=”Gedrag sturen” size=”h4″]Inspelen op het natuurlijk gedrag van de katten is de beste aanpak. Zoals eerder aangegeven hoe het gedrag van katten is opgebouwd en hoe je als mens hierop kan inspelen, kunnen we middeltjes bedenken om het gedrag van de kat te sturen:

 • de tuin kat-onvriendelijk maken:
  • planten met een citroengeur stoten af, zoals Aloysia triphylla (citroenverbena), maar ook Ruta graveolens (wijnruit), Tagetes patula (Afrikaantjes) of Tanacetum vulgare (Boerenwormkruid)
  • stekelige planten zoals meidoorn of takken daarvan op de grond tussen struiken
  • schors hebben ze niet graag om hun uitwerpselen te bedekken, dus daar zullen ze geen toilet maken. Bij een groententuin kan je dan weer met citroengeurende planten werken.
  • ammoniak associëren de katten met afbrekende urine en zullen ze vermijden, ook azijn, citroensap, mottenballen en menthol storen hun sterke reukzin
  • Citroenschillen, koffiedik
  • water sproeien vinden ze niet leuk. Er bestaan hiervoor oplossingen als de tuinsproeier ’s avonds, de sproeier die reigers verjaagt (bewegingsmelder), simpele tuinslang, …
  • een ingesloten tuin kan je afbakenen door een schuine opstand met gaas naar binnen toe. Eens een kat is binnen gekomen dan geraakt die daar niet snel uit. Dit avontuur vergeet het niet snel en vermijd deze tuin dan ook liever
 • een specifieke plaats aantrekkelijk maken:
  • katten doen het liefst hun behoefte op een stille, afgezonderde plek
  • bepaalde planten trekken de kat aan zoals wilde kattenkruid (Nepeta cataria), Teucrium marum, sierhaver, Alyssum (schildzaad), Sagina, Valeriana officinalis (Valeriaan), …

We willen met alle mogelijkheden een burenruzie en dierenmishandeling vermijden. Daarom is een kat die zijn eigen tuin niet buiten kan een goede kat. Je kan de tuin afbakenen of een ren voorzien waarin de kat van binnen naar buiten kan. Een huiselijke, gecastreerde/gesteriliseerde kat zal ook niet snel overlast bezorgen, maar een kat dat meer buiten dan binnen leeft wel. Getuige onze straatkant Mireille die bij ons is komen inwonen. Heel voorbeeldig!