Insecten inzitten tegen insectenplagen als ecologisch tuinonderhoud

Insecten tegen insectenplagen

Insecten als middel tegen insectenplagen

Vermijd insecticiden door insecten in te zetten tegen insectenplagen. Ongewenste insecten kunnen veel schade berokkenen aan het plantengoed. Door het inzetten van hun natuurlijke vijand kan deze plaag of aanwezigheid worden bestreden zonder chemische middelen. Hierdoor sparen we andere nuttige insecten en de dieren die van deze insecten moeten leven. Het biologisch evenwicht herstellen en behouden op een natuurlijke manier.

In de land- en tuinbouw deed het al zijn intrede, in de eigen tuin kan dit ook zonder moeite en toch doeltreffend het probleem oplossen.

Insecten en hun natuurlijke vijand

Engerlingen zijn larven van kevers en leven onder de grond. Ze tasten de wortels aan van gazon en andere planten. Emelten zijn de larven van de langpootmug en tasten het nieuwe, jonge groen aan. De larven van een taxuskevers vreten aan de wortels van planten zoals rhododendron, taxus, fuchsia, azalea en andere. Naaktslakken zijn de vrees voor vele tuinliefhebbers en een plaag voor hortensia’s en ander groen.

Al deze insectenplagen hebben één natuurlijke vijand gemeenschappelijk: aaltjes. Aaltjes zijn een natuurlijk en doeltreffend middel om de bestrijding aan te gaan op een veilige manier. Ze ruimen enkel deze insectenplagen op en bezorgen voor de rest geen last.

Spint en mijt tasten de bladeren aan van een plant waardoor deze verzwakt. De roofmijt voedt zich mijten en ruimt hiermee de overlast op.

De witte vlieg is een last in de serres waar ze de gewassen aantast. De sluipwesp brengt poppen voort die de eitjes van de witte vliegen parasiteren.

Wolluizen leven van de sappen van een plant waardoor het geremd wordt in de groei en bladverlies optreedt. Wolluizen zijn moeilijk te bestrijden met insecticiden omwille van waslaag. De roofkever en zijn larven, maar ook lieveheersbeestjes en gaasvliegen zijn een natuurlijke vijand.

Bladluizen zijn veruit de meest gekende insectenplaag onder de insectenplagen. Ze leven ook van de sappen van een plant met groeiremming en bladverlies tot gevolg. Bladluizen planten zich super snel voort, maar hebben gelukkig meerdere natuurlijke vijanden: galmug, lieveheersbeestjes en gaasvlieg.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het inzetten van insecten tegen insectenplagen. Er bestaan nog veel meer toepassingen.

Het leuke aan dit verhaal: je kan deze nuttige insecten bestellen en inzetten in je eigen tuin of serre. Contacteer ons voor meer informatie.

Comments (3)

Comments are closed.