Bijen in de natuur

De natuur heeft ons nodig!

En wij de natuur nog harder… Maar als we niet snel de natuur een handje helpen om de biodiversiteit die nog rest te behouden, heeft de natuur ons misschien niet meer nodig. De natuur toont meer en meer tekenen dat het er steeds slechter aan toe gaat. Minder biodiversiteit betekent binnenkort ook minder voedsel. De natuur uit evenwicht… we kunnen het tij keren, ook met kleine inspanningen.

Waar blijven onze zwaluwen?

Nog niet gemerkt? Deze lente, en ook vorig jaar, werden minder zwaluwen gespot. Op sommige plaatsen waar jaarlijks zwaluwen hun nest hebben, zijn er zelfs geen zwaluwen meer waargenomen. Hoe komt dit? Diverse redenen zijn de oorzaak waarvan twee belangrijke: minder insecten om te eten en minder geschikte nestplaatsen. Huizen worden anders gebouwd en in oude huizen de kieren gedicht. De ideale nestplaatsjes verdwijnen en ook modder als bouwsteen voor een nest. Droogte, meer verharding, sproeistoffen en kunstmeststoffen. Hiermee is het plaatje rond. Minder insecten is minder eten en te weinig aangedikt om de overtocht naar het zuiden te maken.

Wat kan ik doen? Simpel, gebruik geen pesticiden en maak uw tuin een bron van leven. Verborgen hoekjes waar de natuur zijn gang mag gaan en je krijgt een oase aan voeding en bouwmaterialen. Vervang pesticiden door insecten in te zetten tegen insecten. We schreven hier eerder al een blogje over.

Bijen zoemen minder en minder

Hebben we binnenkort minder voedsel? Het merendeel van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving en sommige bomen en planten voor hun voortbestaan. De bijenpopulatie is sterk verminderd, teveel zelfs. Minder groenten, minder fruit en minder sterke bomen of struiken door armere genetische uitwisseling. De impact wordt groter en de bij nog minder resistent. Ook andere insecten hebben het steeds moeilijker. Wil je later nog van fruit en groenten kunnen genieten tegen een eerlijke prijs? Help de natuur dan nu een handje!

Wat kan ik doen? Voorzie voldoende nectar houdende bloemen in de tuin of je omgeving en vermijd pesticiden. Elk vrij hoekje kan bezaaid worden met bloemen. De provincie zorgt voor twee versies zaaimengels en zijn te verkrijgen in de bezoekerscentra in de Palingbeek, de Blankaart of de Gavers, maar ook online.

De natuur en u?

Wat doe jij? Wij gaan alvast voor ecologisch! Wij adviseren onze klanten reeds tijdens het ontwerp als bij de aanplanting en onderhoud. Zo nemen wij onze verantwoordelijk zodat er morgen en overmorgen ook een vandaag is met groen vol verscheidenheid. Hoe wij denken het te doen? Lees het hier en geef anderen een duwtje in de rug! Uw tuin is een deel van de natuur en een deel van de oplossing.